Malawi

Malawi is land in Zuid-oostelijk Afrika dat ingesloten word door Tanzania, Zambia en Mozambique. Het is bijna drie keer zo groot is als Nederland.

Wanneer je Malawi op Google opzoekt, zie je bij de afbeeldingen meestal twee dingen: prachtig blauw water, en lachende gezichten. Ondanks dat Malawi geen toegang heeft tot de zee, zijn er toch fantastische stranden te vinden. Malawi staat namelijk bekend om het Malawimeer: een meer zo groot als België. Het meer heeft ontzettend helder water en duizenden verschillende soorten kleurrijke vissen (cichlyden of mbuna). De toeristen die komen, komen vrijwel altijd om van dit bijzondere meer te kunnen genieten.

Malawianen zijn over het algemeen vriendelijke en lieve mensen. Deze warmhartigheid is de reden waarom Malawi ook wel ‘het warme hart van Afrika’ genoemd wordt. Dit zie je dan ook overal terug, maar vooral op het platteland waar vele kinderen je na zullen zwaaien met een enorme lach op hun gezicht.

Waarom zou ik naar Malawi willen gaan?

Natuurlijk is het Malawimeer een enorme reden dat mensen naar Malawi komen. Het heldere blauwe water is enorm uitnodigend op warme dagen, en veel mensen gaan op boot- en kanotochten of snorkel- en duiktrips. Wat je overal terugziet, is dat het meer een belangrijke bron van leven is in Malawi. Aan de kust wordt door de lokale bevolking veelal de was gedaan, kinderen zoeken er verkoeling, en de vissers in hun houten kano’s zorgen voor typische plaatjes. De lokale specialiteit is dan ook een vis: chambo.

Dronefoto van onze kanotocht in Monkey Bay, aan het Malawimeer.

Op safari in Malawi

Naast een bezoek aan het meer, kan je in Malawi ook op safari. Met buurlanden als Zambia en Tanzania, komt Malawi misschien niet meteen in je op als safaribestemming. Maar dat betekent totaal niet dat ik af zou raden om een safari in Malawi te doen. Liwonde is een prachtig park waar ik absoluut een boottocht over de Shire river kan aanraden. Als je weinig tijd hebt zou ik dan ook altijd een boottocht aanraden boven self-drives en georganiseerde game drives. En dat terwijl ik zelf ontzettend fan ben van self-drives!

Majete in het zuiden is ook een aanrader en heeft als enige park in Malawi de ‘big 5’. Majete is het succesverhaal van de afrikaanse parken. Vijftien jaar geleden was dit park namelijk compleet leeggestroopt. Sindsdien heeft African Parks het management overgenomen en zijn er ontzettend veel dieren opnieuw geïntroduceerd, en met succes! Dit park is heel goed te doen voor self-drives. De wegen zijn goed (ook toegankelijk met 2WD) en duidelijk aangegeven.

In het noorden van het land is het afgelegen maar bijzondere Nyika plateau, wat vaak word vergeleken met de Schotse hooglanden, maar dan met zebra’s. Wat als eerste op zal vallen is het uitzicht, maar het is ook zeker mogelijk om hier wild te spotten. Er zijn bijna 100 soorten zoogdieren, waaronder zebra’s, roan antilopes, eland en hyena’s, leeuwen en luipaarden. En ook voor vogelliefhebbers is genoeg te zien, waaronder de enorme secretarisvogels en lelkraanvogels. Uniek aan dit gebied is dat het bekend staat om de safari’s te paard.

Mocht je de tijd hebben en een ultieme safari ervaring willen, kan je een reis naar Malawi ook altijd combineren met een trip naar South Luangwa national park in Zambia. South Luangwa ligt ongeveer 5 tot 6 uur vanaf hoofdstad Lilongwe, inclusief grensovergang.

En verder?

Verder zijn er in het zuiden van het land prachtige landschappen. Zo zijn rond het Mulanje massif veel theeplantages te zien. Een aanrader is om vanaf Blantyre via Thyolo te rijden voor de beste uitzichten over de plantages. Mulanje massif zelf is ook indrukwekkend om te zien, omdat dit gebergte plotseling 2500 meter oprijst uit de omgeving. Lokaal word deze berg dan ook wel ‘island in the sky’ genoemd. Er zijn hier heel veel mogelijkheden voor een hike. Van een twee uur durende wandeling naar old man’s pool tot een drie daagse hike naar de top op 3200m. Voor ieder niveau is er wel iets te vinden. Voor de wandelliefhebbers is hier de Hiking Guide to Mount Mulanje van de ‘Mountain Club of Malawi’.

Mulanje mountain die boven de theevelden uitsteekt.

In deze regio is ook het Zomba plateau te vinden, met weer een ander landschap dan de rest van het land, en ontzettend mooie wandelroutes bovenop. Deze wandelroutes zijn ook goed te doen als je niet zo sportief bent. Zomba zelf was vroeger de hoofdstad van Malawi en heeft nog gebouwen uit de koloniale tijd.

Verder kun je je altijd verdiepen in de culturen van de verschillende stammen. Deze kan je het best bekijken in culturele centra, zoals in Mua of bij de mensen thuis in een van de vele dorpjes op het platteland.

Wanneer kan ik het beste naar Malawi gaan?

Er zijn in Malawi drie seizoenen: het regenseizoen (ongeveer van mid-november tot april), de winter (van mei tot augustus) en het droogseizoen (van september tot november). De seizoenen verschillen een beetje wanneer je naar lager gelegen gebieden trekt. In het populaire Cape Maclear, bijvoorbeeld, regent het vaak niet voor december en is het al droog vanaf maart.

Het regenseizoen (nov-apr)

In het regenseizoen is het warm en vochtig. Persoonlijk vind ik dit een ontzettend mooie periode om in Malawi te zijn, omdat het hele land verandert in een groene tropische tuin. Maar de wegen kunnen erg slecht worden in deze periode, wat rondreizen wat lastiger maakt. In het Mulanje gebergte kan het zorgen voor gevaarlijke omstandigheden wanneer je wilt hiken, en het drukkende weer is over het algemeen minder comfortabel. Voor vogelliefhebbers is deze periode wel de beste tijd van het jaar.

De winter (mei-aug)

De meeste mensen komen in de winter van Malawi (de Nederlandse zomer dus). Overdag doen de temperaturen nauwelijks aan winter denken. Het is vaak tussen de 25 en 28 graden, zonnig en droog. In april en mei is alles nog groen, dus mocht je van dit tropische uitzicht houden dat barst van de vogels, dan raad ik deze maanden aan. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de temperaturen snel dalen zodra de zon ondergaat. Het kan ’s nachts zakken tot rond de 10 graden. Dus vergeet vooral niet een of meerdere truien in te pakken. Het voordeel van de koude nachten is dat je prima kunt slapen zonder last van de warmte. Het begin van deze periode is iets minder goed voor safari’s. In het groene seizoen zou er makkelijk een olifant naast je kunnen staan zonder dat je die ziet!

Het droogseizoen (sept-nov)

Dan heb je nog de droge hete zomer van september tot november. Dit jaar werd het pas echt warm halverwege oktober, maar dan is het ook echt bijna niet uit te houden om even in de zon te staan. Gelukkig biedt het meer verkoeling. Vanwege de droogte is dit wel de beste tijd voor safaris, omdat alle dieren zich rond het water gaan verzamelen. Daarbij is het landschap dor en droog waardoor je een stuk verder kunt kijken.