Zambia

Zambia wordt ingesloten door heel veel verschillende landen: Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De bekendste grens is die met Zimbabwe, bij Livingstone. Bij deze grensovergang liggen namelijk de Victoria Watervallen.

Waarom zou ik naar Zambia willen gaan?

Zambia staat bekend om haar nationale parken. Maar liefst 30% van het landoppervlak is gereserveerd voor wildlife. Hier ga ik kort in op de bijzonderste van de 20 parken en 34 game management areas.

Een paar voorbeelden van safariparken in Zambia:

Allereerst South Luangwa national park. Het bereikbare en spectaculaire broertje van North Luangwa national park. North Luangwa is waar de wandelsafari’s zijn begonnen. Nog steeds is dit park slechts toegankelijk voor een handjevol mensen per jaar, en daar is de prijs ook naar. Vandaar dat de meeste mensen uitwijken naar South Luangwa, waar de ervaring net zo goed is. Dit is persoonlijk mijn favoriete park in Zambia. Wildlife verzamelt zich rond de Luangwa rivier, voornamelijk in het droogseizoen. Hierdoor barst het van leven in een relatief kleine strook langs de rivier. De kans op bijzondere sightings is hier wel heel groot. Leeuwen, luipaarden, wilde honden, je vind ze hier allemaal. Maar je zult ook zeker olifanten, giraffen, nijlpaarden, zebra’s en vele antilopensoorten tegenkomen.

Kafue national park is Zambia’s oudste en grootste park, maar toch word dit park nog niet veel bezocht. Ben je een ervaren safari-enthousiast – die Kruger meer op een dierentuin dan een wildreservaat vind lijken – dan is dit waarschijnlijk het ultieme park om op eigen houtje zelf te gaan ontdekken. Plan genoeg tijd in, want het park is groot en wildlife is niet gewend aan auto’s. Een echte wilde ervaring dus. De parel van het park zijn waarschijnlijk de Busanga plains in het noorden van het park. Dit is een enorme grasvlakte die in het regenseizoen verandert in een moeras. Deze vlakte is bekend geworden door de spectaculaire leeuwen en andere roofdieren in het gebied. Deze komen af op de enorme kuddes antilopen in dit gebied. Overnachten op de Busanga plains is helaas heel exclusief. De dichtsbijzijnde campsite ligt dan ook op meer dan 3 uur rijden.

Als je dacht dat de grootste migratie van zoogdieren op de Serengeti van buurland Tanzania was, dan heb je het mis. De 1.3 miljoen wildebeesten van de Seregeti zijn niets vergeleken met de meer dan 10 miljoen palmvleerhonden, die zich tussen eind oktober en mid-december in Kasanka national park verzamelen. Elke ochtend en avond in deze periode kan je de klok erop gelijk zetten: massaal vliegen deze enorme vleermuizen (met een spanwijdte tot 76 cm) op zodra de zon ondergaat, om weer terug te keren zodra de zon opkomt. Zeker net zo spectaculair als de wildebeest migratie.

Watervallen

Veruit de bekendste watervallen van Zambia zijn natuurlijk de Victoria Watervallen. Over deze enorme watervallen valt gemiddels 1088 kubieke meter water per seconde naar beneden! Tijdens hoogwater (van februari tot mei) spat het water tot 400m hoogte op. Deze wolk kan je vanaf 50km afstand al zien. Niet voor niets heet deze waterval in de lokale taal ‘Mosi-ao-Tunya‘ – ofwel ‘de rook die dondert‘. Door opspattend water is het echter bijna onmogelijk om iets van de watervallen te voet te zien. Het is alsof er constant een enorme regnbui hangt, alleen spat het water van beneden naar boven. Als je de watervallen van dichtbij wilt bekijken is het beter om dichter naar het droogseizoen toe te komen. Geleidelijk wordt de stroom water kleiner tussen mei en september.

Tijdens laagwater (september to januari, met het laagste punt in november) wordt de waterval aanzienlijk kleiner, maar niet minder indrukwekkend. In het laagwaterseizoen is het mogelijk om te zwemmen in Devil’s Pool. Dit is ’s werelds meest avontuurlijke infinity pool bovenaan de watervallen. Deze is alleen toegankelijk vanaf de Zambiaanse zijde.

Naast de Victoria watervallen zijn er nog veel meer prachtige watervallen in Zambia. De meeste worden niet drukbezocht, dus het zou zo kunnen dat je de enige daar bent. Voor een overzicht van de watervallen van Zambia verwijs ik je door naar deze pagina.