De Nederlandse natuur

Ik breng graag tijd door in de tuin. Op het strand werken zo ongeveer 20 mensen, en in de tuin twee: James en Michael. Dus soms is het fijn om aan de drukte te ontsnappen. James en Micheal spreken toevallig ook een aardig woordje Engels dus uiteindelijk spreek ik ze meer dan de meeste werkers hier. Michael is degene die me de meeste woorden chichewa leert. James stelt veel vragen over Nederland.

Links James en rechts Michael

Gisteren vroeg James plotseling of wij in Nederland veel rivieren hebben. Nu hebben we best wel wat rivieren in Nederland, maar zijn wij bekender om de getemde versie: kanalen. Nadat we het verschil uitgelegd hadden tussen een rivier en een kanaal, konden we het natuurlijk niet laten om er een foto van Amsterdam bij te halen. Meteen vroeg James of er dan ook veel vis in de kanalen zit. Daar moesten we even over nadenken. Vast wel wat snoek en baars bedachten we. Maar eigenlijk ging het om de vissen die we eten.

Hier in Malawi is vis samen met nsima (een deeg van maïsmeel) de basis van een maaltijd. Hier maakt het niet uit wat ze in hun net vinden, alles wat ze vangen eindigt in de pan. Maar over het algemeen eten wij de vis  uit de grachten niet. Wij eten haring, zalm en tonijn, en niet de lokale karpers, snoeken en baarzen. De uitleg werd ontvangen met een vragende blik: ‘dus jullie vangen wél vis, meten die op en gooien hem dan terug?’ Ja, als je het zo bekijkt is het wel wat vreemd.

Natuurlijk moest ik weer wat foto’s laten zien van hoe een haring, zalm en tonijn er dan uit zien. Vooral het formaat van een tonijn vond James ongelofelijk. Hoe eten wij dan zo een enorme vis? En vanaf daar werden er foto’s bijgehaald van de grootste vis, de walvishaai en het grootste dier, de blauwe vinvis (die na een snelle berekening net zoveel blijkt te wegen als 667 koeien).

Hij was ook nieuwsgierig naar dieren op Nederlandse grond, maar daar kwamen we al helemaal niet ver. De grootste is denk ik een koe. James vroeg: ‘geen olifanten?’ Tsja, Nederland is in dat opzicht niet zo spannend als Afrika…

3 antwoorden op “De Nederlandse natuur”

  1. Leuk om te horen hoe jullie daar leven en aan de lokale bewoners iets over ons land te vertellen. Veel succes in Malawi , groetjes , Marty

  2. Hoi. Het grootse dier is misschien wel een paard.
    Vinden jullie het eten wel lekker, of verlang je naar een lekkere Hollandse stamppot???
    Ja wij hebben genoeg rivieren en kanalen, water genoeg.
    Maar waar jullie nu zijn dat is wel een heel groot meer.

    1. Ja, iemand in de lodge gisteren zei ook dat het misschien wel een paard was, maar daar dachten we toen niet aan. Het eten is wel goed hoor! Ik kook alles helemaal vanaf de basis, dus pastasaus van verse tomaat. Duurt allemaal wel wat langer zo, dus af en toe verlang ik wel naar een simpele afhaalmaaltijd: pizza, friet of Chinees. Stamppot nog niet heel veel zin in gehad, maar dat komt misschien ook omdat het hier altijd warm is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *