Pindakaas

De pindakaas was op, wat betekende dat we door als ons beleg heen waren. Het lastige is dat de mensen in de regio niet eens weten wat pindakaas is en we het dus nergens in de buurt kunnen kopen. Pinda’s hebben ze wel overal en die kun je voor 1000 kwacha per kilo (€1,16) kopen.

Dus wat doe je in zo’n geval? Dan maak je zelf je pindakaas.

Rik zei eerder al eens tegen mij dat de pinda’s die ik gekocht had op de markt niet zo lekker waren, dus hadden we nog een hele pot op de plank staan. Wat hij niet wist is dat het rauwe pinda’s waren, en dat de smaak die hij verwachtte van geroosterde pinda’s was. Dus de eerste stap was pinda’s roosteren. Gelukkig is dat zo gedaan in een oven op 180°C (ongeveer 10 minuten).

Vervolgens heb ik de velletjes ervanaf gehaald omdat ik die zelf wat bitter vind. De ontvelde pinda’s verzamelde ik in de bak van de keukenmachine die ik hier heb sinds Roy langs is geweest.

En eigenlijk is het vanaf daar heel erg makkelijk. Ik deed een snufje zout bij de pinda’s en zette de machine aan. Toen de pinda’s verkruimeld waren heb ik daar een gedeelte uit gehaald omdat Rik pindakaas met stukjes wilde. Dan zet je de machine weer aan tot het aan elkaar begint te plakken en een bal wordt, maar dan stop je nog niet. Je gaat dan nog door tot het weer zacht word en dan doe je er een lepeltje olie bij zodat het smeerbaarder word. Ik heb het Rik laten proeven en die zei dat het als Calvé pindakaas smaakte (de pindakaas uit Zuid-Afrika word met suiker gemaakt, de pindakaas die we uit Nederland gewend zijn alleen met wat zout). Dit was precies de reactie waar ik voor ging, dus nu konden de stukjes er doorheen gemengd worden.

Toen hoefde ik het alleen nog maar in een pot te scheppen. Ik koos een pot waar eerder ook al pindakaas in had gezeten, maar die we hadden schoongemaakt om opnieuw te kunnen gebruiken.

De volgende keer maak ik een grotere portie 😉

Net op tijd klaar voor de lunch!

4 antwoorden op “Pindakaas”

 1. Super goed bezig! En veel beter dan Calve-pindakaas, immers zonder allerlei toevoegingen, puur natuur! En met liefde gemaakt natuurlijk.
  Dat wordt een leuk eerste kookboekje uit Malawi 🙂

 2. Zo wat zijn heel creatief bezig.
  Hoe krijg je het voor elkaar.
  En de smaak ook nog heerlijk.
  Wij kunnen nog veel leren van jullie.
  Wij gaan naar de winkel en hup we hebben het succes met alles ook met de boot.

 3. Wat een mens al niet over heeft voor een beetje pindakaas 😍 zou het er ook voor over hebben, maar denk niet dat het zo zal lukken als bij jou.
  En oma niet te bescheiden hoor, zelf een legende in de keuken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *