Ver weg van de stad

Op de foto hieronder is een beetje te zien hoe we hier wonen, ver weg van de stad. Nu ben ik opgegroeid op het platteland, dus zou het voor mij niets nieuws moeten zijn, maar dat is het dus wel. Écht ver van de stad heb ik namelijk nooit gewoond, in een uurtje kon ik al in Rotterdam zijn en als dat zelfs te ver was waren er ook nog opties om dingen te kopen dichterbij huis. Vergeleken met mijn situatie hier was boodschappen doen in Nederland wel erg makkelijk.

Panorama die ik een tijdje geleden gemaakt heb van de huisjes en het uitzicht met zonsopkomst.

In Nankhwali (het dichtbijzijnde dorp) of Monkey Bay (een relatief toeristisch plekje verderop) kunnen we best wel wat dingetjes kopen. Er zijn supermarkten in Monkey Bay – al zijn die niet helemaal zoals we gewend zijn – en talloze andere kleine winkeltjes. Supermarkten zijn een handige verzameling van allerlei producten, maar voor verse dingen zoals aardappel, ui, tomaat en eieren moeten we toch echt naar de markt. Vaak moeten we zoeken naar bepaalde producten omdat de één alleen maar aardappel verkoopt, de ander alleen maar ui en een derde alleen maar tomaat, waardoor het kopen van 3 of 4 dingen bijna altijd neerkomt op 3 of 4 stops maken. In het begin was het nog veel erger want toen wisten we nog niet wie wat verkocht, waardoor we heel veel stops moesten maken. En soms werden we zelfs als we vroegen waar we bepaalde dingen konden halen regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd waarna we soms onze zoektocht maar staakten. Sommige dingen zijn hier zelfs in de wijde omtrek niet te vinden, zoals kattenvoer.

Gelukkig zijn er ook supermarkten zoals in Nederland te vinden, met een versafdeling met groenten en fruit, een gedeelte met vis en vlees en allerlei andere dingen (waarvan zelfs dingen die je in Nederland niet snel in een supermarkt zou vinden: zo hebben we onze oven in een supermarkt gekocht). Het vervelendste is alleen dat die supermarkten niet bepaald om de hoek zijn. De dichtstbijzijnde die we hebben gevonden is in de hoofdstad, Lilongwe, op 3,5 uur rijden van hier. Dus schrijf ik alles wat we hier niet kunnen vinden op een lijstje, en doen we eens in de zoveel tijd enorme boodschappen in de stad. En zelfs dan proberen we het nog met zoveel mogelijk andere afspraken in de stad te combineren, want minstens 7 uur rijden voor wat boodschappen is niet ideaal.

Eén antwoord op “Ver weg van de stad”

  1. Hoi. Ja jullie moeten wel heel ver weg om je boodschappen te halen.
    Maar als je genoeg voorraad meeneemt dan valt het ook wel weer mee.
    Verder zijn jullie al heel druk bezig met van alles.
    De foto is wel mooi om te zien hoe jullie wonen, met uitzicht op het meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *